- Kosher ile Helal Arasındaki Farklar Paylaş

Kosher ile helal arasındaki farkları alt kısımda karşılaştırmalı olarak sıraladık

 

Müseviliğe Göre Kasher

 

» Kabuklu deniz ürünleri, tavşan, yaban tavukları, ördekler ve yaban kazı koshere göre haramdır.
» Şaraplar koşher olarak kabul edilir. Bu sebeple koşher sembolü taşıyan her gıda helal olmayabilir.
» Kaynağına bakılmaksızın jelatin koşer kabul edilir.
» Kaynağına bakılmaksızın bütün hayvanlardan elde edilen enzim ve mayalar sekresyon şeklinde düşünülerek (pirsah b’almah) koşer kabul edilir. Böylelikle tüm peynirler de koşer olur. 
» Musevilikte süt ve et ürünleri aynı anda yenmez. Keza, bu gıdaları hazırlamada kullanılan tabak, çanak ve ekipmalar ayrı olarak muhafaza edilip birbirlerine karıştırılmazlar. 

 

İslama Göre Helal

 

» Kabuklu deniz ürünleri, tavşan, yaban tavukları, ördekler ve yaban kazı İslam’a göre helal hayvanlardır. 
» İslam’a göre sarhoş eden likör, şarap vd. tüm içkiler, alkol ve uyuşturucular haram olarak kabul edilir.
» Jelatin domuz gibi hayvanlardan elde edilmişse haramdır. Bu nedenle koşer damgalı krema (marshmallow), yoğurt helal olmayabilir.
» Müslümanlar peynir mayasının kökenine bakmak zorundadırlar. Maya ya da enzim domuz gibi haram hayvanlardan veya İslami usule uygun şekilde kesilmemiş hayvanlardan elde ediliyorsa haram kabul edilir.
» İslam’da böyle bir ayrım yoktur.